http://www.farnostokolicne.sk

Prežili sme historicky jedinečné otvorenie Múzea Ladislava Mattyasovszkého

chvíle otvorenia

Nedeľné popoludnie 23. októbra 2011 bolo v našej farnosti, konkrétne v interiéri kostola sv. Petra z Alkantary historicky, umelecky i odborne jedinečné a neopakovateľné. Dôvodom výnimočnosti bola skutočnosť otvorenia Múzea Ladislava Mattyasovszkého, ktorému predchádzala odborná konferencia na jednotilivé témy. Svojou prítomnosťou nás podctili: riaditeľka PÚ SR -  PhDr. Katarína Kosová, riaditeľ KPÚ Žilina - Ing. Miloš Dudáš. CSc,  historik umenia Doc. PhDr. Karol Kahoun, CSc, riaditeľ ORA Levoča   Ing. Ivan Tkáč, PhDr. Dušan Buran, SNG, Doc. PhDr. Ivan Chalupecký, PhD, akad. soch. Juraj Maták, projektant múzea Ing. arch. Július Rybák, Mgr. Peter Kresánek,  a mnohí ďalší z kultúrneho života Liptova i Slovenska. Zo štátnej správy prijal pozvanie poslanec NR SR a predseda VUC Žilina Ing Juraj Blanár ako aj vedenie mesta LM s primátorom MUDr. Alexandrom Slafkovským. Konferencia so začiatkom o 14:00 hod. všetkým prítomným v prvom príspevku priblížila samotný projekt Cezhraničnej spolupráce medzi SR-ČR s názvom "Vytvorenie a propagácia sakrálnej cesty Liptova a Strednej Moravy", do ktorého spadá aj realizácia múzea prostredníctvom správcu farnosti Okoličné Mgr. Jozefom Tomagom. Druhý príspevok priblížil postavu nitrianskeho biskupa Ladislava Mattyasovszkého a jeho spojitosť s františkánskym kláštorom a kostolom v Okoličnom. Túto prednášku odprezentovala Mgr. Iveta Blažeková z Múzea Janka Kráľa. Nasledujúca prednáška bola zameraná na jedinečnosť gotického slohu kostola sv. Petra z Alkantary nielen na Liptove ale aj v širšom meradle a na jednnotlivé jej  súvislosti. Túto prednášku zostavil Doc. PhDr. Karol Kahoun, CSc, ktorý prítomných pozdravil a danú prednášku prečítal duchovný otec farnosti. Štvrtá prednáška bola v podaní akad. soch. Juraja Matáka (ORA Levoča) o novoobjavenom gotickom portáli, jeho reštaurovaní a iných súvislostiach. Konferenciu uzavrela téma Gotický oltár v Okoličnom v podaní PhDr. Dušana Burana, (SNG) s bohatou prezentáciou poukazujúcou na hodnotu tohto diela. Medzi jednotlivými príspevkami zaznievala klasická hudba v podaní Art Sespet Nicolaus. Po skončení tejto odbornej prednášky duchovný otec farnosti privítal diecézneho biskupa Mons. Štefana Sečku a zároveň ho poprosil o oficiálne otvorenie Múzea Ladislava Mattyasovszkého, ktorého vstup je na južnej strane bočnej lode kostola. Nasledovalo slávnostné rozviazanie stuhy a prvé kroky vzácnych hostí po našom múzeu smerovali k sochám sv. Kataríny a Barbory od Majstra Pavla z Levoča, fragmentu Zvestovania, liturgickým predmetom či ďalším exponátom. S novou hodnotou vysokej kvality v kultúrnom svete Slovenska sa všetci s radosťou zoznamovali.

Tak nasledovala odpustová slávnosť farnosti, ktorej predsedal otec biskup Štefan a ktorá sa niesla v znamení vďaky za všetky dobrodenia, najmä za nový Park pátra Linčovského, za dokončenie novej strechy ako aj za nové Múzeum. Otec biskup vo svojej homílii poukázal na dôležitosť pokánia a úprimného nasledovania Krista v dnešnej dobre podľa vzoru patróna. Pre pamäť tohto dňa otec biskup pred bohoslužbou Eucharistie požehnal nový liturgický kalich, ktorý bude našej farnosti pripomínať Božie dobrodenia.  Celú liturgiu sprevádzal spev sr. Elišky Bielkovej a spevokolu František. Po skončení sv. omše sme ešte raz zavítali do múzea, aby sme sa spoločne stretli a tešili sa.

 

Ďakujeme Bohu za tak jedinečný a milostiplný deň, ktorý nám daroval a ktorý určite vstúpil do novodobej histórie tak bohatého priestoru.

 

fotogalérie:

www.farnostokolicne.sk/category/galerie-obrazkov/udalost-farnosti/otvorenie-muzea-l-mattyasovszkeho

a

www.farnostokolicne.sk/category/galerie-obrazkov/zaujimavosti/fotogaleria-muzea-ladislava-mattyasovszkeho

 
replica rolex