http://www.farnostokolicne.sk

Prinášame informácie o projekte "Vytvorenie a propagácia tematickej trasy sakrálneho turizmu v Liptove a na Strednej Morave

cehraničná spolupráca

Počas uplynulých týždňov (13. augusta 2011) sme podpísali zmluvu medzi Rímskokatolíckou cirkvou, farnost Okoličné a Trenčianskym samosprávnym krajom o poskytnutí finančného príspevku pre projekt "Vytvorenie a propagácia tematickej trasy sakrálneho turizmu v Liptove a na Strednej Morave" z Operačného programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika-Česká republika 2007-2013, Európsky fond regionálneho rozvoja (Fond mikroprojektov). Keďže ide o cezhraničnú spoluprácu, vytvorili sme spolupartnerstvo v Českej republike s Rímskokatolíckou farnosťou Morkovice-Slížany na Strednej Morave. Ďalšími partnermi tohto projektu sú: Mesto Liptovský Mikuláš, Slovenská národná galéria Bratislava a Oblastný reštauratorský ateliér Levoča.

Cieľom celého projektu je vytvoriť a spropagovať produkt sakrálneho turizmu v rámci cezhraničného cestovného ruchu parstnerských regiónov Liptova a Strednej Moravy spoločným vytvorením tématickej trasy po gotických a barokových sakrálnych pamiatkach. Táto sakrálna cesta bude ponúkať najhodnotnejšie gotické chrámy Liptova v počte 12 a barokové chrámy Strednej Moravy v počte 14. Propagácia tejto sakrálnej cesty bude formou novej web stránky, samostatnou brožúrkou, informačnými panelmi a odbornou konferenciou a sprístupnením kultúrnych hnuteľných pamiatok  kostola sv. Petra z Alkantary z obdobia gotiky a baroka formou múzea Ladislava  Mattyasovszkého.

Nové múzeum odprezentuje pôvodný gotický oltár nášho kostola spoločne s fragmentom tohto oltára a gotickými plastikami Majstra Pavla z Levoče, liturgickými predmetmi, knihami. Zároveň priblíži postavy ako bol nitriansky biskup Ladislav Mattyasovszky, Viktor Myškovsky. Expoziciu uzavrú informácie o sakrálnej turistickej ceste.

Vďaka tejto myšlienke, ktorá dostala už konkrétnu podobu sme pri začatí stavebných úprav pod omietkou južnej steny kostola objavili pôvodný gotický portál. Tento sa momentálne čistí samotnými reštaurátormi aby následne slúžil ako brána do múzea, ktoré sa bude nachádzať hneď vedľa - na krížovej chodbe kláštora. A tak je celá táto myšlienka projektu obohatená objav nesmiernej hodnoty.

Dnes teda máme možnosť objavovať a  vytvárať nové hodnoty - pre nás samých ako aj pre budúcnosť. Bohu vďaka.

 

Vizualizácia múzea Ladislava Mattyasovszkého

 

 
replica rolex