http://www.farnostokolicne.sk

"Zanechať aspoň malú stopu - Krížik"

      Peter Križian, bohoslovec z Kňazského seminára v Spišskom Podhradí, patrí medzi tých mladých ľudí, ktorým sa úspešne darí zabíjať nudu.  Peťovým koníčkom sa  stala hra na gitare.  Z času na čas skladá piesne. Jeho veľkou túžbou bolo nahrať a vydať CD. Táto túžba sa mu napokon splnila.

     „Fascinuje ma ako to Boh perfektne vymyslel, pretože tento môj  sen nekončí vydaním cédečka, ale má to hlbší zmysel. Podporuje misie v Rumunsku. Boh má vždy správnych ľudí na právnom mieste. Som mu za to vďačný...“, zdôveril sa nám Peťo.

      Za celým projektom stojí misijný tím z UPeCe v Bratislave, ktorý aj takto chce finančne pomôcť svojej činnosti v Rumunsku. A ako sa dostali práve k Peťovi a jeho piesňam? Jedna Peťova kamarátka je členkou misijného tímu, a práve ona prišla s týmto nápadom. Spočiatku sa Peťo na tom len trošku pousmial. Lenže jeho kamarátka sa toho chytila, predstavila túto myšlienku ostatným členom misijného tímu, ktorým sa nápad tiež páčil, no a tak sa to všetko začalo.  „Som rád, že bola v správny čas na správnom mieste. Rovnako ako ľudia z misijného tímu, Rišo Čanaky, u ktorého sa nahrávalo, a kopec  ďalších ľudí,“ hodnotí Peťo z odstupom času.

     Nahrávanie začalo v decembri pred Vianocami.  A akú stopu zanechalo v Peťovi? „Bolo to pre mňa úplne niečo nové. Nahrávanie trvalo dva dni – teda dva dni pre nás, lebo potom ešte nejaký čas na tom pracoval Rišo. Prvý deň sme nahrávali gitaru, druhý deň doobeda klávesy a poobede sme spievali. No a v nasledujúcich týždňoch tam Rišo dorábal perkusie, basu a tiež bicie. Trochu som sa toho obával, lebo som cítil dosť veľkú zodpovednosť a nevedel som, ako to pôjde. Neskôr som bol sám so seba prekvapený ako dobre to išlo. Cítil som, že dobrý Pán nás neustále sprevádza svojim požehnaním. Bolo to super! Vďaka patrí Rišovi Čanakymu, ktorý mal skvelý profesionálny, aj ľudský prístup a celkovo sa staral o hladký priebeh.“

     Na cédečku s príznačným názvom „Zanechať stopu“ nájdete 14 piesní, ktoré autorsky patria Peťovi.  Sú to pokojné pesničky, v ktorých sa nachádzajú životné pravdy. Niektoré sú vyslovene o Bohu vychádzajúce zo vzťahu s ním. A iné zas  vychádzajú z bežného života, zo vzťahov. „Cieľ všetkých týchto piesní je však spoločný:  Potešiť a povzbudiť, inak povedané - zanechať aspoň malú stopu v srdci každého, kto ich bude počúvať,“ hovorí o svojom zámere Peťo, a zároveň dodáva: „

Názov CD má ešte jeden význam, „Zanechať stopu“ je totiž aj mottom samotného misijného tímu.“

     Cédečko Petra Križiana vzniklo ako projekt na podporu misií v Rumunsku, ktoré organizuje misijný tím Univerzitného pastoračného centra sv. Jozefa Freinademetza v Bratislave.

Svoju činnosť zahájili roku 2001, keď medzi Slovákov v Rumunsku boli pozvaní študenti,  aby im pomohli s pomocnými prácami na kostole.  Vyvinuli sa veľmi dobré vzťahy s miestnymi, a tak vznikla milá tradícia každoročných dobrovoľnícko-misijných aktivít . V rámci UPC je misijný tím, ktorý pripravuje túto prácu. Zbierame financie, ktoré sú pre takéto dielo nevyhnutné. V Rumunsku spolupracujú so slovenským kňazom Jánom Gondekom. Medzi študentmi a domácimi vznikajú silné putá, ktoré pretrvávajú.

     Kde nájdete CD?

Cédečko je distribuované po všetkých UPC na Slovensku. Samozrejme sa dá kúpiť i cez internet na stránke http://rumuni.upc.uniba.sk/, kde nájdete aj podrobné informácie o misijnom tíme.

Martina Blažeková

CD nájdete na predaj aj u nás v sakristii farského kostola sv. Petra z Alkantary.

 
replica rolex